Navara misfire - Nissan-Navara.net
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 17 (permalink) Old 16-07-07, 10:34 PM Thread Starter
Im new
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 7
Navara misfire

I have an 03 navara D22 4wd with 62k miles. for a while now it has misfired from time to time but nothing worrying (one of those i'll get them to check it when it goes in for service problems). It has now developed into a major problem when accelerating. After consulting a Nissan dealer and having it plugged into their diagnostic machine, i was told there were no faults showing. They did conceed that there was a problem after test driving it. I am now told that the process of elimination via replacement parts is the only way forward can anyone help as this could end up costing an arm and a leg just to diagnose without even curing it.
danielsengine is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 (permalink) Old 16-07-07, 10:44 PM
Cruise control!
 
Join Date: Jan 2007
Location: New Zealand
Posts: 976
how do you mean 'misfire' ? can you be a bit more descriptive?

petrol or diesel motor? which motor?

D22 ZD30 3 litre power !
EGR & butterfly mod.
To muddy to clean
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

new chassis, front end, drive shafts.....almost a new truck.
tweak'e is offline  
post #3 of 17 (permalink) Old 17-07-07, 12:31 AM Thread Starter
Im new
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 7
Its a D22 2.5 DI. By misfire i mean that when accelerating it feels as if one of the cylinders is not firing at all, then intermitingly coming back on line. but this only happens under load and it seems quite happy to idle all day. Had this been a petrol i would have changed the plug leads and plugs by now feeling confident of curing the problem.
danielsengine is offline  
post #4 of 17 (permalink) Old 17-07-07, 06:48 AM
Cruise control!
 
Join Date: Jan 2007
Location: New Zealand
Posts: 976
weres navar aspecialst when you need him

it dpends a bit on the feel so its hard to tell over the net.

a few things.... EGR valve stuck open. block it off and see if it improves (also check butterfly is working).
leaking/sticking injector. you could try some injector cleaner.

the other thing is it may not be a misfire but banging caused by loose conrod/bearing. see the many posts about these motors blowing up.

D22 ZD30 3 litre power !
EGR & butterfly mod.
To muddy to clean
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

new chassis, front end, drive shafts.....almost a new truck.
tweak'e is offline  
post #5 of 17 (permalink) Old 17-07-07, 10:52 AM
I'm now in 4th gear with power to spare!
 
Join Date: Oct 2006
Location: Brisbane_Australia
Posts: 111
Try this link, it might be the problem

http://www.nissan-navara.net/viewtopic. ... ght=#14020

Check out the link I have posted in here as well

Damo.

Damo.

Reel men fish here:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Black_Rat is offline  
post #6 of 17 (permalink) Old 17-07-07, 11:59 AM
Cruise control!
 
Join Date: Jan 2007
Location: New Zealand
Posts: 976
of course...i forgot about that......

faulty gearbox switch.

D22 ZD30 3 litre power !
EGR & butterfly mod.
To muddy to clean
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

new chassis, front end, drive shafts.....almost a new truck.
tweak'e is offline  
post #7 of 17 (permalink) Old 17-07-07, 09:03 PM
Ticking over
 
Join Date: Jan 2007
Location: cumbria
Posts: 11
Does it happen around 2000 revs ?

Your ideling along doing 40 you put your foot down and it missfires ?
any black smoke ?

I would say it is the EGR valve just had one go on mine sticking open, i think the valve seal had gone slighily , so when it wanted to close it leaked a little then opend again.


simon
simon is offline  
post #8 of 17 (permalink) Old 17-07-07, 09:30 PM Thread Starter
Im new
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 7
Thanks for the pointers everyone. I've justn had the pump removed and tested by friend of a friend who works for bosch diesel specialist. Although some wear, there does not seem to be any obvious problems with the pump so i'm having it refitted. The egr is next to be tested as this sounds like a common problem, although i will try the gearbox switch first as this sounds cheaper. I haven't noticed any black smoke and it does somtimes happen earlier than 2000 rvs. Thanks again.
danielsengine is offline  
post #9 of 17 (permalink) Old 18-07-07, 05:54 PM
I'm now in 4th gear with power to spare!
 
Join Date: Jun 2007
Location: Kingston Upon Hull
Posts: 192
im having the same issue on my navara.

only happens in 3rd and 4th gear.... every other gear is fine

at first it started 'missfiring', although i wouldnt really call it that. More like a spark plug or HT lead at fault in a petrol engine, apart from mind is diesel, kinda kangaroo petrol style, if that makes sense.

if you revved it, it was fine. now this has turned into constant loss of power in 3rd and 4th.

turbo is fine, but its like its not spinning in 3rd and 4th. I have had the switch in the gearbox changed and still this same issue, getting nissan to plug it into their computer but reading the above im not sure its gonna find a fault now. If i hear anything i will let you guys know.
sphinx_uk is offline  
post #10 of 17 (permalink) Old 24-07-07, 02:59 PM
I'm now in 4th gear with power to spare!
 
Join Date: Jun 2007
Location: Kingston Upon Hull
Posts: 192
just thought i'd add to this in case anyone is having similar issues (it might help somehow)

Today i turned on the engine heat button and as per normal the engine revvs increased to 1500 RPM.

I put the truck into 1st gear and the revvs dropped to normal idle speed (this is normal as i have done this before.

I went through all the gears and for every gear the revvs dropped APART from 3rd and 4th, which is the gears im having a problem with.

Im therefore guessing that the truck thinks that it is still in neutral when i engadge 3rd or 4th as the revvs stayed high.

Is there anything else other than this switch that senses when the truck is in gear, my fault MUST be related to this. Im guessing that if the truck thinks its still in neutral, the turbo wont spin and hense my lack of power in those gears...

any help advice most welcome
sphinx_uk is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan-Navara.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Image Verification
Please enter the six letters or digits that appear in the image opposite.

Registration Image


Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome